Diarrea del viatger
Sol ser una malaltia benigna, autolimitada, que sovint s’esdevé al cap d’una setmana de viatge.
Quan una persona va d’un país a un altre, especialment si hi ha diferències climàtiques, socials i sanitàries, és molt probable que presenti diarrea. En el 80% dels casos és produïda per bacteris. També poden ser víriques. Factors que contribueixen a patir la diarrea del viatger són: els menjars inhabituals, canvis en els hàbits de vida, virus (adenovirus i rotavirus) i canvis en la flora intestinal. Si la diarrea és crònica i aquosa, sol ser deguda a paràsits: amebosi i giardiosi o, ocasionalment, per l’esprue tropical.
Els símptomes són diarrea aquosa, que pot comportar deu o més deposicions al dia, sovint acompanyada de dolor espasmòdic abdominal i nàusea, a vegades de vòmits i, infreqüentment, de febre. A part de la debilitat i la deshidratació, no solen haver-hi manifestacions sistèmiques d’infecció. La malaltia sol curar-se espontàniament en 1-5 dies, però un 10% de casos romanen simptomàtics durant 1 setmana o més i en un 2% durant un mes.
La prevenció es basa en mesures de tipus general, com ara evitar el menjar fresc i l’aigua potencialment contaminada, i en mesures específiques. Aquestes es reserven per persones afectes de malalties inflamatòries intestinals, infecció pel virus de la immunodeficiència humana o VIH, diabetis, insuficiència cardíaca, la gent gran, els que reben medicaments immunosupressors, o els que per les seves activitats no poden perdre ni un dia. En aquest casos, la millor estratègia és que el viatger s’endugui un antibiòtic apropiat: ciprofloxacina, 500-750 mg, o azitromicina (1000 mg); i l’antidiarreic inhibidor de la motilitat intestinal: loperamida, 2 mg. Si presenta la diarrea del viatger ha de prendre Fortasec/Loperamida, d’entrada 4 mg (2 càpsules de 2 mg) i una càpsula de 2 mg després de cada deposició diarreica, sense passar de 16 mg (8 càpsules de 2 mg) al dia i l’antibiòtic ciprofloxacina, una dosi de 750 mg. Si es tracta d’una embarassada, o d’un viatger en zones on el gèrmens són resistents a la ciprofloxacina, l’antibiòtic a prendre és l’azitromicina, una dosi de 1000 mg. Si la diarrea persisteix o és molt severa, amb presència de febre o sang a la deposició (disenteria), cal prosseguir el tractament antibiòtic 3-5 dies. Si s’ha emprat el ciprofloxacina, cal seguir-la a dosi de 500 mg dues vegades al dia i si s’ha emprat l’azitromicina, cal seguir-la a dosi de 500 mg, una vegada al dia. Una alternativa és un antibiòtic nou que no s’absorbeix, la rifaximina, 200 mg, tres vegades al dia o 400 mg dues vegades al dia, durant 3 dies. Amb aquesta pauta de tractament la majoria de casos de diarrea del viatger se solucionen. Si hi ha febre elevada o disenteria, els antidiarreics inhibidors de la motilitat intestinal, Fortasec/Loperamida, estan contraindicats. En aquests casos i si hi ha deshidratació, la rehidratació amb sèrum oral, que ve presentat en forma de paquets que conten les salts que s’han de dissoldre en aigua, són necessaris.
La ciprofloxacina està disponible a Catalunya amb els noms de: Baycip®, Belamicina®, Catex®, Cetraxal®, Ciproctal®, Ciprofloxacino com especialitat farmacològica genèrica o EFG, Cunesin®, Doriman®, Estencia®, Felixene®, Giroflox®, Globce®, Huberdoxina®, Piprol®, Plenolyt®, Quipro®, Rogoran®, Sepcen®, Septocipro®, Tam® i Ultramicina®.
L’azitromicina està disponible en presentació de 1000 mg a Catalunya amb els noms de: Pefloden®, Vinzam®, Zentavion® i Zitromax®.
La loperamida està disponible a Catalunya amb els noms de: Elisan®, Fortasec®, Imodium®, Loperamida com especialitat farmacològica genèrica o EFG, Loperan®, Loperkey®, Protector®, Salvacolina® i Taguinol®.